banner651

ERMENİ TEHCİRİNİN 100. YILINDA 1915 OLAYLARI

TÜRKLER VE ERMENİLER TARİH BOYUNCU BİRLİKTE YAŞAMIŞLARDIR

ERMENİ TEHCİRİNİN 100. YILINDA 1915 OLAYLARI

 Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ ) Rektörlüğü tarafından "Ermeni Tehcirinin 100. Yılında 1915 Olayları" konulu panel düzenlendi.

KSÜ Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu'ndadüzenlenen panele Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Durmuş DEVECİ'nin yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Panel başkanlığını KSÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Altınöz'ün yaptığı panele, Prof. Dr. Refet Yinanç ve Prof. Dr. Fırat Purtaş konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. İsmail Altınöz Türkler ve Ermenileri bir bütünün ayrılmaz parçaları olarak nitelerken Ermenilerin Osmanlı siyasi sosyal hayatındaki yeri hakkında bilgiler verdi.
1915'te yaşananların zorunlu iskân hadisesi olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Altınöz "Tehcirdeki kayıpların asıl nedeni sürecin iyi şekilde planlanmamış olmasıdır" diye konuştu.
Prof. Dr. Refet Yinanç ise Türkler ve Ermenilerin tarih boyunca birlikte ve iç içe yaşadığını söylerken Ermenilerin 19. Yüzyılın sonuna kadar "TebayıSadıka" olarak adlandırıldığının altını çizdi.
Prof. Dr. Yinanç ilk Ermeni ayaklanmalarının arkasında emperyalist büyük devletlerin olduğuna dikkat çekerken "1915'te sadece devlete başkaldıran ve suça karışan Ermeniler 27 Mayıs Tehcir Kanunu ile Suriye'ye zorunlu göç ettirilmiştir" diye konuştu.
Panelde Rusya'daki Ermeni Diasporası ve Ermenistan-Rusya ilişkilerine etkilerini değerlendiren Prof. Dr. Fırat Purtaş geçmişten günümüze Ermenistan üzerindeki Rusya etkisine dikkat çekti.
Prof. Dr. Fırat Purtaş Ermenistan'ın Rusya'nın karakol üssü konumunda olduğunun altını çizerken Rusya'nın tamamen kendi kontrolünde yer alan Ermenistan'ı kontrol altında tutmaya devam etmek adına siyasi olarak desteklediğini söyledi.
Prof. Dr. Purtaş, "Ermenistan sözde soykırım iddialarını milli kimliklerini korumak adına bir birleştirici unsur olarak kullanmaktadır" dedi.
Paneli sonunda konuşmacılara Üniversite Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi.
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER