banner675

ELBİSTAN'DAKİ KAZILAR

ÖZKARCI, YAPILAN KAZILARDA MUHTEMELEN SARAY TEMELİNE ULAŞTIK

ELBİSTAN'DAKİ KAZILAR

 Elbistan’ın tarihi ve kültürel kimliğinin ortaya çıkarılması amacıyla hazırlanan özel proje kapsamında, geçtiğimiz ay içerisinde Kale mevkiinde sondaj kazısı yapılırken, kazıya başkanlık yapan Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, “Yapılan kazılarda muhtemelen saray temeline ulaştık. Ümitliyim, saray kalıntısı var. Kazı yapmayı planlıyoruz” dedi. 

AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın girişimleri ile Elbistan’ın karakterini ve kimliğini yansıtan Ulu Cami, Çarşı Atik Cami, Himmet Baba Cami, Selçuklu Hamamı, Ulu Caminin arkasındaki eski Dulkadiroğlu Sarayı’nı içine alan adanın yeniden ayağa kaldırılmasını öngören proje kapsamında, geçtiğimiz ay içerisinde sondaj kazı çalışmaları yapılmıştı.
Ulu Caminin güney kısmında kalan Kale mevkiinde, Dulkadiroğulları Beyliğinden kalan saray kalıntılarının bulunması amacıyla yapılan sondaj kazı çalışmalarında önemli bulgulara ulaştıklarını ifade eden, Kazı Başkanı Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, çok ümitli olduğunu kaydetti.
Yapılan kazılarda saray temeli olduğunu düşündükleri temelin yanı sıra, Roma ve Anadolu Selçuklu dönemine ait seramik parçalarına da ulaştıklarını anlatan Özkarcı, Kahramanmaraş Müzesi’nde görevli Arkeolog Mehmet Güriçin’in de katılımıyla yapılan kazılardan çıkan nesnelerin kendilerine ümit verdiğini söyledi.
Özkarcı, “İlk etapta Kale mevkiinde yaptığımız sondaj kazı çalışmaları sırasında, muhtemelen saray temeli olduğunu düşündüğümüz temele ulaştık. Ayrıca, Roma ve Anadolu Selçuklu dönemine ait seramik parçaları da bulduk. Ulaştığımız yapı kalıntılarının, saray temeline ait olduğunu düşünüyoruz. Bu aşamadan sonra o bölgede kazı çalışması yapmayı planlıyoruz. Onun için bölgenin kamulaştırılması ve sit alanı olarak tescillenmesi gerekiyor. Bu aşamalar için gerekli çalışmalar yapılacak. Yapılacak kazı çalışmaları ile inşallah sarayın temelini tamamen ortaya çıkaracağımıza inanıyorum” dedi.
PROJENİN STARTI 2013 EKİM’İN DE VERİLDİ
Ulu Cami çevresinde; Ulu Cami, Çarşı Atik Cami, Himmet Baba Cami, Selçuklu Hamamı, Ulu Camimizin arkasındaki eski Dulkadiroğlu Sarayı’nı içine alan adayı yeniden ortaya çıkaracak ve Elbistan’ın tarihini kimliğini ortaya çıkaracak çalışmanın ilk adımı geçtiğimiz yıl Ekim ayında atıldı.
Alanda uzmanlarla incelemelerde yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kültür Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarla ortak bir proje hazırlayacağını kaydetmişti. Ünal, proje sonucunda Elbistan merkezin ilk kurulduğu ve karakterinin olduğu yeri ortaya çıkarmayı, ardından da bölgeyi kültür destinasyonuna dâhil edip buraların iç ve dış turizme açılması yönünde çalışmalar yapılacağını ifade etmişti. İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685