banner675

'BİTKİSEL ÜRETİMDE BİYOTEKNİK MÜCADELE UYGULAMALARI VE YENİ YAKLAŞIMLAR" KONULU PANEL

ŞAHİN, GELECEĞİ DÜŞÜNMELİYİZ

'BİTKİSEL ÜRETİMDE BİYOTEKNİK MÜCADELE UYGULAMALARI VE YENİ YAKLAŞIMLAR

 Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Bitkisel Üretimde Biyoteknik Mücadele Uygulamaları ve Yeni Yaklaşımlar" konulu panele konuşmacı olarak katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin,  Dünya literatürlerine göre her türlü bakım işlemlerini çok mükemmel yapsanız bile hastalık, zararlı ve yabancı otlardan kaynaklanan yüzde 35'lik bir ürün kaybı yaşandığını söyledi. 

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, 'Bitkisel Üretimde Biyoteknik Mücadele Uygulamaları ve Yeni Yaklaşımlar" konulu panele Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer'in yanı sıra 25 İlin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri ve  Kahramanmaraşlı çiftçiler katıldı. 
'Bitkisel Üretimde Biyoteknik Mücadele Uygulamaları ve Yeni Yaklaşımlar" konulu panele konuşmacı olarak katılan  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, Gıda ihtiyacı artarken bizim üretim alanlarımız artmadığı gibi yeni yerleşim yerleri, yol yapımı ve benzer şekillerde  üretim alanlarının daraldığını söyledi. 
Birim alanda elde ettiğimiz ürünü arttırmamız gerektiğini belirten Başkan Şahin, "Bunun için de bilimsel verileri kullanarak toprak işlemeden başlayarak iyi bakım işlemlerini yaparak tohum, fide, fidan ve gübreleme, sulama bunların çok iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Bitkisel üretimi sınırlandıran en önemli faktörlerden bir tanesi de hastalık ve zararlılar. Dünya literatürlerine göre her türlü bakım işlemlerini çok mükemmel yapsanız bile hastalık, zararlı ve yabancı otlardan kaynaklanan yüzde 35'lik bir ürün kaybı oluyor. Dolayısıyla zirai mücadele işlemlerinin de iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Ancak zirai mücadele dediğimiz zaman çoğu çiftçimizin kimyasal mücadele aklına geliyor. İlacı al, at tertemiz olsun kurtulalım. Oysa bizim bu günü değil geleceği de düşünmemiz lazım. Yani uzun yıllar üretimimizi sürdürülebilir olması lazım."
İlaçların amacına uygun, doğru zamanda, doğru dozda kullanılmadığı takdirde problem yaşandığını belirten Şahin, "Şimdi biz burada zirai ilaç vs diyoruz ama benim köylüm, bizim üreticilerimiz 'zehir' derler doğrusunu onlar söylüyor aslında. Yani zirai üretimde kullanılan kimyasallar zehir. Bu zehri attığımız zaman kim tüketiyor, hepimiz. Dolayısıyla orada oluşabilecek bir riskin sadece kendisine değil bütün insanlara zararı olacak" dedi. .
Kahramanmaraş Tarım İl Müdürlüğü'nün faaliyetleri ve Kahramanmaraş tarımı ile ilgili sine vizyon eşliğinde bilgiler veren Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu,  şehrin coğrafi konumu, ekolojik özellikleri ve mikro klima özelliği taşıyan yetiştiricilik potansiyelleri ile bitkisel üretim açısından cazip imkanlar sunan önemli geçit bölgelerinden biri olduğunu ifade etti. . 
Kahramanmaraş'ta  Antep fıstığından elmaya, lahanadan domatese, ayçiçeğinden soyaya kadar yaklaşık 80 ürünün başarıyla yetiştirildiğini ve pazarlandığını kaydeden Müdür Emiralioğlu, İnsan ve çevre sağlığı açısından biyolojik ve biyoteknik mücadelenin önemli olduğunu, bu yöntemlerin daha geniş alana yayılması için 2010 yılından itibaren bakanlık tarafından destekleme kapsamına alındığını, Biyoteknik mücadele yapan üreticilere yaptığı mücadele maliyetlerinin yaklaşık yüzde 50'si kadar destekleme ödemesi yapıldığını açıkladı
Emiralioğlu, "Biyoteknik mücadele; zararlı organizmaların direk öldürülmesi yerine bir takım tekniklerle zararlının normal seyrindeki biyolojik ve fizyolojik davranışlarının engellenerek kontrol altına alınmasıdır. Dolayısıyla biyoteknik mücadele ile üretilen ürünlerde pestisit kalıntısı bulunmaz. Yani güvenilir gıdadır ve insan ve çevre sağlığını riske etmez. Biyolojik ve biyoteknik mücadele uygulamalarının artırılması ile ilaç tüketiminin azaltılması, sürdürülebilir tarım üretiminin sağlanması, taze sebze ve meyve ihracatında ve iç tüketiminde yaşanan kalıntı sorununun çözümüne katkı sağlanması, fauna ve floranın korunması ile daha temiz, yaşanabilir, sağlıklı bir çevre tesis edilmesi hedeflenmektedir" dedi.
Gerçekleştirilen konuşmalardan sonra panele geçildi.
Vali Mustafa Hakan Güvençer, " Büyük bir ülkeyiz, büyük hedeflerimiz, büyük işlerimiz var, hepsinin altından her birimizin kalkması mümkün değil.  Ama gerek kabiliyetlerimiz gerek bilgilerimiz gerekse görev konumlarımız sebebiyle bu büyük sorumluluğun içerisinde her birimize düşen sorumluluklar var. Hiçbir şeyi küçümsemek, ihmal etmek, oluruna bırakmak gibi bir lüksümüz yok. Bu manada biyoteknik biyolojik mücadele gıda üretimi elbette batılının bizde çağrıştırdığı önemin de ötesinde bir insan meselesi, bir insanlık meselesi, bir memleket meselesi olmak hasebiyle son derece önemli dedi.
Gerçekleştirilen konuşmalardan sonra  iki oturumda yapılacak olan Bitkisel Üretimde Biyoteknik Mücadele Uygulamaları ve Yeni Yaklaşımlar Paneline geçildi. Panelin birinci oturumunda panelistler, Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Orkun Kovancı, Dünyada biyoteknik mücadelenin dünü, bugünü ve geleceği; GKGM Bitki Sağlığı Daire Başkanı F. Meltem Büyükkavuz, Bakanlık mevzuatı açısından biyoteknik mücadele uygulamaları ve ülkemizdeki durumu; TAGEM Bitki Sağlığı Araştırma Daire Başkanı Özlem Yılmaz Doğu, pestisitlerin insan ve çevre sağlığı açısından değerlendirilmesi; TAGEM Bitki Sağlığı Araştırma Daire Başkanı Muharrem Şimşek, bitki hastalık ve zararlıları açısından kimyasal mücadeleye alternatif yöntemler ve entegre mücadele felsefesi konularında sunum yaptı.
Öğleden sonra başlayan ikinci oturumda ise panelistler, Biyolojik Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğünden Dr. Naim Öztürk, iyi tarım ve organik tarımda biyoteknik mücadele uygulamaları, Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Dr. Mesut İşci, elma iç kurdu mücadelesinde biyoteknik mücadelesi; KSÜ Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. M. Murat Aslan, bağ salkım güvesi mücadelesinde biyoteknik mücadele uygulanması; Bornova Ziraat Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Dr. Tülin Kılıç, örtü altı ve açık tarla yetiştiriciliğinde domates güvesi mücadelesinde biyoteknik mücadele uygulanması konularında sunum yaptı.
Bitkisel Üretimde Biyoteknik Mücadele Uygulamaları ve Yeni Yaklaşımlar Panelinin ikinci gününde  firmalar  sunularını gerçekleştirdiler. Başarı öykülerinin ardından kapanış konuşması ve Göksun İlçesi Çatak mahallesindeki elma bahçelerine düzenlenen teknik gezi ile sona erdi. 
Çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği bitkisel üretimde biyoteknik mücadele uygulamaları ve yeni yaklaşımlar paneline 25 ilin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürleri de katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685