banner675

“ÇOCUKLARDA KUDUZ RİSKİ DAHA FAZLA”

KUDUZ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ 3-8 HAFTA SONRA ÇIKIYOR

“ÇOCUKLARDA KUDUZ RİSKİ DAHA FAZLA”

 Kahramanmaraş İl sağlık Müdürü İlker Çitil,  Kuduzun insanlardaki hastalık belirtileri, virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıktığını belirtti. 

Kuduz hastalığının öneminin anlaşılması ve hastalığa ilişkin farkındalığın arttırılması amacıyla, bütün dünyada 28 Eylül Dünya Kuduz Günü olarak ilan edildiğini belirten Müdür Çitil, Hastalığın önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanmasının çok önemli olduğunu söyledi. 
"Kuduz; hayvanlardan insanlara bulaşan viral bir hastalık olup, çakal, kurt ve tilki gibi doğadaki vahşi memeliler ve eğer aşılanmamışlarsa köpek, kedi, inek, eşek gibi evcil memeli hayvanlar arasında varlığını sürdürür." Kahramanmaraş İl sağlık Müdürü İlker Çitil,  "Kuduzun başlıca bulaşma yolu enfekte hayvanların ısırmasıdır. Ayrıca, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalardan da enfekte olmuş hayvanın salyası ile bulaşabilir." Dedi.
Kahramanmaraş İl sağlık Müdürü İlker Çitil,  "Kuduzun insanlardaki hastalık belirtileri, virüsün vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 3-8 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalık insanlarda ilk önce halsizlik, bulantı, baş ve boğaz ağrısı gibi hastalığa özel olmayan belirtilerle başlar. Isırık yeri ve çevresinde ağrı ve kaşıntı görülebilir. Yutak felci nedeniyle kuduzun karakteristik belirtisi olan sudan korkma görülür. Daha sonra hasta komaya girer.
Kuduz hastalığına  ilişkin belirtiler görülmeye başladığında, kuduz hem insanlar hem de hayvanlar için ölümcüldür.  Erişkinlere göre hayvanlarla daha fazla yakın temasta bulunmaları ve ısırılma, tırmalanma gibi durumlarda ailelerine haber vermemeleri sebebiyle çocuklarda kuduz riski daha fazladır. Herhangi bir hayvan ısırması vakası durumunda en yakın sağlık tesisine müracaat etmek suretiyle hekimin tavsiyelerine göre hareket edilmelidir.
Son yıllarda görülme sıklığı da büyük oranda azalan kuduzun önlenebilir bir hastalık olması sevindiricidir. Hastalığın önlenmesinde hayvanların rutin olarak aşılanması çok önemlidir. Bu nedenle hayvanlarımızı aşılatarak kendimizi, evcil hayvanlarımızı ve içinde yaşadığımız toplumu koruyabilmekteyiz."
Haber: Ali EVRAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685