banner675

ÇİTİL, ÇOK TUZLU VE SALAMURA BESİNLERDEN UZAK DURALIM

ÇİTİL, "BESİNLERİN İYOT İÇERİĞİ TOPRAĞIN İYOT İÇERİĞİNE BAĞLIDIR.

ÇİTİL, ÇOK TUZLU VE SALAMURA BESİNLERDEN UZAK DURALIM

 Kahramanmaraş İl sağlık Müdürü İlker Çitil,  Besinlerin iyot içeriği toprağın iyot içeriğine bağlı olduğunu belirterek,  "Eğer ki toprak iyottan fakir ise bu toprakta yetişen bitkiler ve bu bitkilerden beslenen hayvan etleride doğal olarak iyottan fakirdir.  Ülke topraklarımız iyottan fakir olduğu için bizim besinlerimizde iyottan yetersizdir." dedi. 

21 Ekim'in Küresel İyot Eksikilği Günü olarak kutlandığını belirten Müdür Çitil, "İyot; vücudumuzun beyin ve sinir sisteminin normal büyüme ve gelişmesi, vücut ısısı ve enerjisinin devamı için gerekli olan tiroid hormonlarının önemli bir bileşenidir. Yetersizliği gebeler ve çocuklar başta olmak üzere insanlarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Bu sorunların bazıları; bebeklerde zekâ geriliği,  guatr hastalığı, kadınlarda düşük ve kısırlıktır."
   Müdür Çitil, "Besinlerin iyot içeriği toprağın iyot içeriğine bağlıdır. Eğer ki toprak iyottan fakir ise bu toprakta yetişen bitkiler ve bu bitkilerden beslenen hayvan etleride doğal olarak iyottan fakirdir.  Ülke topraklarımız iyottan fakir olduğu için bizim besinlerimizde iyottan yetersizdir. Bu nedenle iyot yetersizliğine bağlı yukarıda adı geçen sağlık sorunları ülkemizde görülmektedir.
   İyot yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarını önlenmesi için sağlık bakanlığımız dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de tuzların iyotlanması yoluna gitmiştir. İyotlu tuz tüketimi ile ihtiyacımız olan iyotu alabiliriz. Ancak sağlığımız için günlük 5 gramı geçmeyecek şekilde iyotlu tuzu tercih etmeliyiz. Böylelikle aşırı tuz tüketimine bağlı hipertansiyon, kalp-damar ve böbrek hastalıkları, felç gibi aşırı tuz tüketimine bağlı hastalıklardan korunarak ihtiyacımız olan iyotu almış oluruz."
  " İyot hassas bir mineral olup bu mineralin kaybına yol açmadan alımı için; iyotlu tuzu güneş almayan kaplarda serin ve kuru yerde saklamalıyız. Servis yaparken demir değil tahta kaşıklar kullanmalıyız. Ayrıca iyotlu tuzu yemeğe pişme sırasında değil ateşten indirildikten sonra veya sofrada yerken eklemeliyiz. Bütün bunların yanı sıra iyotun sindirim sistemimizde emilimini engelleyen kara lâhana, şalgam, turp gibi besinlerin aşırı tüketiminden de uzak durmalıyız." Dr. İlker Çitil,  "Guatr başta olmak üzere ülkemizde yaygın olarak görülen iyot yetersizliğine bağlı sağlık sorunlarından korunmak için toplum olarak iyotlu tuzu tercih edelim. Ancak aşırı tuz tüketiminin olumsuz etkilerinden korunmak için de günlük tuz tüketimimizi 5 gramla sınırlandıralım. Sağlığımız için her gün 5 gram iyotlu tuz tüketelim. Çok tuzlu ve salamura besinlerden uzak duralım." şeklinde açıklamalarda bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685