BU ÜZÜMÜ DÜNYA TADACAK

PAZARCIK KURUTMALIK PEYGAMBER ÜZÜMÜNÜN HASADI DEVLET ERKÂNIN KATILIMI İLE BAŞLATILDI.

 BU ÜZÜMÜ DÜNYA TADACAK

 BU ÜZÜMÜ DÜNYA TADACAK

PAZARCIK KURUTMALIK PEYGAMBER ÜZÜMÜNÜN HASADI DEVLET ERKÂNIN KATILIMI İLE BAŞLATILDI.

Kahramanmaraş Valiliği  Himayesinde, Pazarcık Kaymakamlığı, Pazarcık Belediyesi, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İşbirliği ile Kahramanmaraş Pazarcık Yumaklıcerit  Mahallesinde düzenlenen hasat şenliğine Kahramanmaraş Valisi Vahdettin ÖZKAN, Kahramanmaraş Milletvekili,  TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin GÜVENÇ, Pazarcık Kaymakamı Çağlayan AYDIN, TR Shop icra kurulu başkanı Murat ÇUHADAR ve davetliler katıldı.

Törende ilk konuşmayı yapan Yumaklıcerit Mahallesi Muhtarı Mahmut TİLKİ Pazarcık Kurutmalık Üzümünün tanıtımı için düzenlenen hasat şenliğinde emeği geçenlere teşekkür ederek, tüm katılımcılara Mahallemize hoş geldiniz dedi.

ÇATAK projesi alan bazlı Türkiye sıralamasında Pazarcık İlçemiz 1. Sırada yer almaktadır.

Hasat gününde açılış konuşmasını yapan İl Müdürü İhsan EMRİALİOĞLU ‘Bölgedeki üzüm üreticilerimizle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Son üç yıldır bu bölgemizde yoğun bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Bu anlamda Pazarcık Peygamber Üzümünün tanıtımı ve pazarlama imkânlarının geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktayız. Dün uzmanlarımızla çok faydalı olacağını düşündüğümüz bir panel gerçekleştirdik. Bu gün ise ilk hasada başlarken çiftçilerimizin yanında olmak istedik, bu anlamda bizlere eşlik eden bizleri yalnız bırakmayan devlet erkânına çok teşekkür ediyoruz. Bu bölgemizde ÇATAK yani Çevre Amaçlı Tarım Arazilerinin korunması projesini burada uygulamaya başladık, aynı zamanda iyi tarım uygulamaları da yaygınlaşmakta, ÇATAK projesi alan bazlı Türkiye sıralamasında Pazarcık İlçemiz 1. Sırada yer almaktadır. Bundan sonra bağlarımızdaki verimi arttırmak için çalışmalarımız devam edecek. Ben bu hasadın bereketli olmasını diliyorum. Pazarcık Kurutmalık Üzümü Türkiye’nin en kaliteli kurutmalık üzümlerinin yetiştirildiği ender bölgelerden birisi,  diyerek hasat günü etkinliğine katkı ve katılım sağlayanlara teşekkür etti.

Ürünümüz Bereketli Geleceğimiz Aydınlık Olsun

Kahramanmaraş Milletvekili,  TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin GÜVENÇ ise; ise yaptığı konuşmasında Üreticiler, çiftçiler ile beraber olmaktan mutluluk duyuyorum, heyecanlanıyorum bu çalışmalara imza atan bu güzel organizasyonu düzenleyenlere teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye’nin gelişmesi, için çalışmak, üretmek, işimizi iyi yapmak, arayışımız çabamız bunun içindir. Hedefimiz yokluğu yoksulluğu yenmek çocuklarımızın çok daha iyi şartlarda yaşamasını sağlamaktır. Çünkü topraklarımız çok verimli, Devletimizin; Hükümetimizin tarıma, tarıma dayalı sanayiye birçok desteği var, bu desteklerden faydalanarak üretimimize devam edeceğiz, bizlerde yirmi dört saat sizlerin emrindeyiz, Allah’ın izni ile bu istikrar devam ettiği müddetçe gelecek bizim asrımız olacak. Büyük Türkiye’ye inanan tüm kardeşlerimi, çiftçilerimizi, alın teri ile geçinen tüm insanlara sevgiler sunuyorum, hepinizi Allaha emanet ediyorum, ürünümüz bereketli geleceğimiz aydınlık olsun diyoruz.

 

 

Çiftçilerimizin Her Zaman Emrinde Ve Hizmetindeyiz

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin ÖZKAN ise ‘Böyle bir günde çiftçilerimizle beraber olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz, çiftçilerimizin alın teri çiftçilerimizin emeği, ve bunların hasada dönüşmesi bütün toplumumuzun sağlıklı ve yeterli gıdaya ulaşmasının güvencesidir, artık bütün Dünyada  sağlıklı gıdaya ulaşmak çok önemlidir. Bu faaliyetleri daha bilimsel bir şekilde devam ettirmek çok önemlidir. Hükümetimiz kırsal alanda gelişmeyi sağlamak için bir çok çalışmayı kırsala götürmektedir. Hassaten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bu konudaki çalışmalarını taktirle karşılıyoruz. Çatak projesi başta olmak üzere diğer desteklemelerle çiftçilerimizin yanındayız. İlçe Kaymakamımızı özellikle tebrik ediyorum, çiftçilerimizin ayaklarına hizmet götürmek için faaliyetlerimize devam ediyoruz, çiftçilerimizin her zaman emrinde ve hizmetindeyiz’ diyerek Hasat Günü Etkinliğini düzenleyenlere teşekkür etti.

Daha sonra bağlarında entegre mücadele yapan çiftçilerimize belgeleri taktim edildi.

Hasadın bereketli olması için Pazarcık Müftü Vekili Davut KUŞ tarafından yaptırılan duanın ardından ilk hasat gerçekleştirildi. Hasat edilen üzümler ön işlemden geçirilerek kurutulmak üzere hazırlanan alanlara serildi.

Sonrasında Pazarcık Kurutmalık Peygamber üzümü yazan balonlar havaya uçuruldu.

İlimizde 30 Civarında Meyve Türü Ticari Manada Başarıyla Yetiştirilebilmektedir.

Kahramanmaraş ili coğrafi konumu, ekolojik özellikleri ve mikro klima özelliği taşıyan yetiştiricilik potansiyelleri ile bitkisel üretim açısından cazip imkanlar sunan çok önemli geçit bölgelerinden birisidir. Üzümden elmaya, kayısıdan zeytine ve Antepfıstığına kadar 30 civarında meyve türü ticarete söz konusu olacak düzeyde başarıyla yetiştirilebilmektedir.

Bağcılık ve üzüm ise başlı başına özel bir sektördür. Çünkü Kahramanmaraş da bağcılık deyince insanların aklına sadece üzüm gelmez. Çok zengin ve kapsamlı bir kültür canlanır zihinlerde. İlimizde Üzüm ve şıra ürünleri belki de ülkemizin hiçbir yerinde olmadığı kadar çeşitlidir.

İlimizde çeşit ve ekolojiye bağlı olarak hasat Temmuz başında başlar ve sofralık olarak tezgâhlarda yerini alır ve Kasım ayının ortalarına kadar devam eder. Bertiz Kabarcığı, Mahrabaşı, Yıldız, Ağ üzüm, Yalova İncisi, Trakya İlkeren, Alfons vb. bir çok çeşit ticarete söz konusudur. Ağustos ayının ortalarında ise kurutmalık çekirdekli üzümlerin hasadına başlanır. Kurutmalık en önemli çeşitler Peygamber üzümü, Kilis Karası ve Horoz Karası çeşitleridir. Sonbaharın gelmesi ile birlikte bağ bozumu ve dolayısı ile üzüm şırasının birbirinden farklı teknik ve yöntemlerle işlenmesi için mahşereler kurulur,kara pekmez, gün pekmezi, kuru üzüm, beyaz ve kara sucuk, samsa, pestil, kırma, çullama, ravanda gibi ürünlerin sezonu açılmış olur. Bu amaçla genellikle Bertiz Kabarcık üzümünün sofralıktan arta kalanı kullanılır.

İklim yapısı Kaliteyi Arttırmaktadır

Yöre iklimi sofralık, şıralık ve kurutmalık bütün çeşitlerin yetiştiriciliğine uygundur. Yazlar çok sıcak geçmesine rağmen bu dönemde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkının fazla oluşu şıralık çeşitlerde asit ve renk oluşumuna olumlu etki ederek kaliteyi arttırmaktadır.

İlimiz genelinde (2016 Tüik) yaklaşık 160.000 da. alanda bağcılık yapılmakta olup, 62.000 ton üzüm üretimi gerçekleşmektedir. Kahramanmaraş İli gerek üretim alanı gerekse de üretim miktarı bakımından Ülkemiz bağcılığında (4.352.000da – 4.000.000 ton)  % 7-8 oranında bir paya sahiptir. Özellikle çekirdekli kurum üretimine yönelik yetiştiricilikte ilimiz önemli bir yere sahiptir.

Pazarcık İlçemizde 57 mahallede 1976 üretici ile 28.000 da susuz, 2.000 da sulu olmak üzere toplam 30.000 da alanda üretim gerçekleşmektedir. Üretimin yaklaşık % 80 ‘ni kuru üzüm üretimine yönelik yapılmaktadır.

 

 

Güncelleme Tarihi: 26 Ağustos 2017, 00:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER