banner675

BOREN VE KSÜ ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) Başkanı Dr. Şükrü Öztürk, bor madeninin Türkiye'nin önemli bir doğal kaynağı olduğunu söyledi.

BOREN VE KSÜ ARASINDA İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Öztürk, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) ile BOREN arasında imzalanan işbirliği protokol töreninde yaptığı konuşmada, KSÜ'de kurulacak 'Bor Yetkinlik Merkezi' ile yeni teknolojik ürünlerin çıkacağını belirtti.
Ülkemizdeki bor kaynaklarının geliştirilmesi ve teknolojiye dayalı katma değer yaratması konusunda faaliyet gösterdiklerini ifade eden Öztürk, yapılan stratejik çalışmalar ve teknoloji planlamaları çalışmaları sırasında Kahramanmaraş'a yetkinlik merkezi oluşturma kararı aldıklarını vurguladı.
Kahramanmaraş'ta bor katkılı yanmaya dirençli ahşap, kompozit malzeme üretimi ve karakterizasyonu teknolojilerinin gelişmesi ve uygulaması anlamında işbirliğine gidildiğine dikkati çeken Öztürk, şöyle konuştu: ''Bor Türkiye'nin önemli bir doğal kaynağıdır. Türkiye dünya rezervlerinin çok önemli bir kısmına sahiptir. Ana bor kimyasallarının üretilmesi ve dünya pazarlanmasında ülkemiz dünyada öne çıkan bir öneme sahiptir. Bor kimyasallarının geliştirilmesi hususunda da önemli faaliyetler göstermekteyiz. Bor bir katkı maddesidir. Çok geniş bir yelpazede aktif olan çok geniş bir teknolojik alanda fırsatlar sunan bir katkı maddesidir. Bunu değerlendirmek de çok geniş bir uzmanlık alanını mobilize etmeyi, ürün ve teknolojiyi geliştirme alanında odaklanmayı gerektirmektedir. Mevcut yetkinliklerin kaynakların bor araştırmalarına odaklanarak iyi bir şekilde kullanılmasını hedefliyoruz''



Orman ürünlerinin yoğun olduğu Kahramanmaraş'ta böyle bir protokolü imzalamanın faydalarını anlatan Öztürk, ''Orman ürünlerine dayalı araştırmalarda KSÜ ile böyle bir anlaşmanın anlamlı olduğuna karar verdik. Kurulacak yetkinlik merkezi belli bir alanda var olan yetkinliğin bor araştırmaları alanında mobilize edilmesini, ürün geliştirmeye odaklı olarak teknoloji faaliyetlerinin geliştirilmesini hedeflemektedir. Hızla ürüne dönüştürülebilecek teknoloji platformlarını geliştirmek ve bunları ürüne dönüştürürken de uygulayıcılarla bire bir işbirliği yapmayı arzu ediyoruz. BOREN olarak biz kendi idari yapımızın bir uzantısı olarak yetkinlik merkezleriyle işbirliği içerisinde çalışmayı hedefliyoruz'' şeklinde konuştu.



Uzmanlık alanlarında ürün geliştirmek içinde uygulayıcılarla proje bazlı ürün geliştirmeyi hedeflediklerini belirten Öztürk, ''Ülkemiz kaynaklarının optimum bir şekilde kullanılması, var olan etkinliğin ve uzmanlığın en iyi bir şekilde kullanılması hem de kısa vadede hızlıca hedeflere ulaşılması noktasında önemli bir enstrüman olarak görüyoruz. Yapılan protokolden sonra hızlı bir şekilde ürünler geliştirerek halkın dikkatlerine sunmayı ümit ediyoruz'' ifadelerini kullandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu ise Türkiye'nin en önemli zenginliklerinden birinin bor madeni olduğuna söyledi.
Dünyada en önemli bor kaynaklarının Türkiye'de olduğuna işaret eden Emiroğlu, şöyle konuştu: ''Biz, Bor Enstitüsü ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak elimizdeki bu madeni daha geniş bir şekilde kullanılması, daha farklı alanlarda kullanılması bu şekilde de ülke ekonomisine daha ciddi katkılar sağlamasını arzu ediyoruz. Kahramanmaraş'ta bu işin yolunu açacak bor madeninin daha çok kullanılmasını sağlayacak yeni buluş ve araştırmaların yapılacağı bir yetkinlik merkezinin protokolünü yapıyoruz. KSÜ'de bu konuda yetkin bir alt yapı var. Çok değeri bir ekip var. Güzel çalışmalara imza atıyorlar ve bu merkezle de bu çalışmaların devamı artarak gelecektir. Bu merkezle, araştırmaların önünü açmak ve çıkan araştırma sonuçlarına göre de yeni teknolojiler yeni uygulamaları ve yeni malzemeleri sanayiye aktarmada bir köprü vazifesi olmaya gayret edeceğiz.''
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan ise üniversite ile BOREN işbirliğinin önemine işaret etti.
Türkiye'de 3 yerde bor madeniyle ilgili yetkinlik merkezinin bulunduğuna dikkati çeken Karaaslan, bunlardan birisinin de Kahramanmaraş'ta bulunmasından dolayı mutlu olduğunu sözlerine ekledi.
Daha sonra işbirliği protokolü Rektör Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan ve BOREN Başkanı Dr. Şükrü Öztürk arasında imzalandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685