banner651

BİR RETTE BANKALARIN ALDIĞI NAKİT ÜCRETİNE

Kahramanmaraş'ta bir başvuruyu değerlendiren tüketici sorunları hakem heyeti, bankanın tüketiciden tahsil ettiği ''taksitli nakit çekim işletim ücretinin'' iadesine karar verdi.

BİR RETTE BANKALARIN ALDIĞI NAKİT ÜCRETİNE

Bir kamu kuruluşunda çalışan Sinan Belen, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurarak müşterisi olduğu bankanın kendi hesabından 72 lira taksitli nakit çekim işletim ücreti aldığını belirterek, şikayetçi oldu.
Belen'in müracaatını değerlendiren heyet ilgili bankadan savunma istedi. Banka savunmasında, ''Uygulamadaki kredi kartı sözleşmeleri genellikle bankalar tarafından şartları önceden düzenlenmiş sözleşmelerdir. Milyonlarca kişiyi kullandırılan bu ürün için herkesle ayrı ayrı müzakere edilerek farklı şartlar içeren sözleşmeler düşünülemez. Dolayısıyla bankamız kredi üyelik sözleşmesinde yer alan taahhütlere tamamen uymuş ve ayıplı bir hizmet söz konusu hesap dökümünde tüketiciden nakit çekim işletim ücreti altında toplam 72 lira alındığını tespit etti.
Heyet yaptığı incelemede bankanın tahsil ettiği 72 liranın tüketiciye iadesine karar verdi. Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Nesih Tanrıverdi, Bankanın, tahsil ettiği taksitli nakit çekim işletim ücretini tüketici ile müzakere etmediğinin belirlendiğini ifade ederek, ''Baktığımız zaman bankanın hazırladığı sözleşme tüketicinin rahatlıkla okuyacağı şekilde olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla satıcı tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan şartları tüketici ile müzakere etmeli ve bunu da uyuşmazlık halinde kanıt olarak sürmek üzere bir belgeye bağlamalıdır'' diye konuştu.
Tanrıverdi, bankanın hazırladığı sözleşmede nakit çekimle ilgili faiz ve çekim ücretinin alınacağının yazdığını, ancak nakit çekim işletim ücretine dair herhangi bir tutarın gözlenmediğini kaydetti.
    
''SÖZLEŞMEYE AYKIRI''
    
Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı Hakan Tokbaş ise bankaların her geçen gün hazırladıkları sözleşmeye aykırı davranarak aldıkları işlem sayısını artırdıklarını savundu.
Tüketicilerin banka ile yaptığı sözleşmeleri dikkatli incelemesi gerektiğinin altını çizen Tokbaş, ''Tüketici bankanın kendisinden hangi ücretleri talep edeceğini açık olarak görmeli ve ona göre imza atmalı ve bankanın hazırladığı sözleşmeyi iyi okumalı. Eğer bir haksızlığa uğradığını düşünüyorsa mutlak suretle Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurmalı'' şeklinde konuştu.
Tokbaş, tüketicilerin yasa gereği 10 senelik zaman aşımını kullanarak haksızlığa uğradığını düşündüğü konularla ilgili dava açabileceğini kaydetti.
Türkiye'de üst kurulların denetledikleri sektörlerin koruyuculuğunu üstlendiğini savunan Tokbaş, ''Maalesef tüketicileri çok fazla düşünmemektedirler. Senelerdir BBDK ile görüşüyoruz ancak hiçbir netice alamadık. Zaten hiçbir umut ve beklentimiz de kalmadı. Tüketiciler haklarını bizzat kendi elleriyle dava açarak arayabilirler'' diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER