banner675

BİLİR, "KAHRAMANMARAŞ GELECEKTE SÜS BİTKİSİ MERKEZİ OLACAK"

"KAHRAMANMARAŞ YÖRESİNDE ÖZEL AMAÇLI FİDANLIK TESİSİ, FİDAN ÜRETİMİ VE APLİKASYONU"

BİLİR,

 Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebi Bilir, “Bilimsel Bitki Genetiği” alanında yaptığı çalışmalarla Kahramanmaraş'ın gelecekte süs bitkisi merkezi olacağını söyledi.

Prof. Dr. Nebi Bilir, Kahramanmaraş Valiliği, büyükşehir belediyesi ve Sütçü İmam Üniversitesi işbirliğiyle hazırlamayı planladığı "Kahramanmaraş yöresinde özel amaçlı fidanlık tesisi, fidan üretimi ve aplikasyonu" projesini hayata geçirmek için çalışmalara başladı.
Akdeniz ikliminden karasal iklime geçişte yer alan ve bu nedenle çok değişik ekolojik şartlar ve bitki zenginliğine sahip Kahramanmaraş'ı süs bitkisi ticaret merkezi haline getirmeyi hayal eden Prof. Dr. Nebi Bilir, “DPT desteği ve büyük ölçüde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin önderliğinde gerçekleştirilecek projeyle; yaklaşık 200 kişi istihdam edilecek. Kahramanmaraş’ta her mahalleye bir tıbbi-aromatik bitki bahçesi ve dolayısıyla sosyal tesis kazandırılacak. Hızlı büyüme, çiçeklenme, tıbbi-aromatik ve peyzaj değeri olan türler ile yörede veya çevresinde doğal olarak bulunan ya da yöreye uyum sağlamış bitki türlerinde yapılacak çalışmayla susuzluğa dayanıklı yeşil alanlar tesis edilecek ve böylece su fiyatlarının önemli oranda düşmesi, çöp depolama sahası gibi sorunlu alanlara çözüm getirecektir. Bunlara ek olarak, tesis edilecek fidanlıkta üretilecek düşük maliyetli fidanların yöredeki kamu ve özel kurumlarına satışıyla da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yeni bir gelir kapısı elde edebilecektir” dedi.
Dr. Nebi Bilir İsveç’te yanında çalıştığı Prof. Dr. Dag Lindgren’in hediye ettiği hücre bölünmesini resmeden yüz yıllık bezi Kahramanmaraş'taki ofisinin duvarında sergiliyor. İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685