banner675

AYVA HASAT GÜNÜ KUTLANDI

TÜRKİYE'NİN EN KALİTELİ AYVALARI KAHRAMANMARAŞ'TA

AYVA HASAT GÜNÜ KUTLANDI

 Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Türkiye'nin en kaliteli ayvalarının Kahramanmaraş'ta yetiştirildiğini söyledi.

Merkez Onikişubat ilçesi sınırları içerisinde bulunan Şahinkayası mahallesinde "Ayva hasad" günü düzenlendi.
Bu yıl 2. düzenlenen Şahinkayası "Ayva hasad" gününde  konuşan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, 1970 yılında başlanan ayvacılığın bölgede bir marka haline geldiğini ifade etti.    
Emiralioğlu, Kahramanmaş'ın Ayva üretiminde ilk sıralarda yer aldığını belirterek, şöyle konuştu; "Kahramanmaraş'ın merkez ilçeleri ve kasabalarında bahçe sahipleri ayvaları toplamaya başladı. Bölgede üretilen ayvalar büyük oranda İsrail, Ürdün ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.  Türkiye'nin en kaliteli ayvalarının yetiştirildiği bölgelerinden olan Kahramanmaraş'ın Şahinkayası mahallesi  ve çevre köylerinde sonbahar mevsimi ile birlikte bahçe sahipleri ayvalarını toplamaya başladı.  Kahramanmaraş genelinde yumuşak çekirdekli meyve grupları içerisinde elmadan sonra en çok üretim potansiyeline sahip olan ayvanın, özellikle merkez ilçelerde, Şahinkayası, Suçatı, Çağlayan ve Tekir bölgesinde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılıyor.  Mikro özelliğe sahip havzada yetişen ayvalar ekolojik koşullara bağlı olarak kalite açısından oldukça yüksek albeniye sahip. Ortalama ağırlığı 400-600 gr arasında oluşan ayvaların bölgede yetişen ağırlıklı çeşidi ise Eşme'dir.   Bu bölgelerde üretilen ayvalar kalitesi nedeniyle ulusal düzeydeki tüccarların beğenisini kazanarak hasat sezonu süresince büyük talep görüyor. Bölgede üretilen ayvalar büyük oranda İsrail, Ürdün ve Rusya gibi ülkelere ihraç ediliyor.  Bölgede üretilen ayvalar ayrıca İstanbul ve Ankara gibi metropol pazarlarında da satılıyor" dedi.
Şahinkayası bölgesinde kapama ayva bahçelerinde de incelemelerde bulunan Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, Kahramanmaraş'ın bitkisel üretim anlamında çok çeşitli ürünlerin yetiştirildiği bir bölge olduğunu söyledi.
Bölge çiftçilerinden Hikmet Saz ise, mikro klima ayva yetiştiriciliğinin 20-25 yıl önce başladığını ve zaman içerisinde elmanın yerine ikame olduğunu belirtti.
Eşme ayvasının adının Ankara Eşme'den geldiğini bildiren Hikmet Saz, eşme ayvasını diğer ayvalardan ayıran en büyük özelliğinin sulu meyve gibi yenilebilmesi olduğunu sözlerine ekledi. 
Haber: Arzu SEVİNER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685