banner651

ANTİBİYOTİK HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR!

ANTİBİYOTİK KULLANIMI ÜLKEMİZDE BİRİNCİ SIRADA

ANTİBİYOTİK HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR!

 Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, antibiyotik kullanımı hakkında önemli açıklamalar yaptı, uyardı.

Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürü İlker Çitil, 18 Kasım Antibiyotik farkındalık günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Sağlık Müdürü İlker Çitil, açıklamasında antibiyotiklerin bakterilere karşı etkili olduğunu, sık karşılaşılan virüslere karşı ise hiçbir etkisinin olmadığına dikkat çekti.
Antibiyotiklerin sıklıkla kullanılması halinde bakterilerin antibiyotikli ortamda yaşamaya alışacağının altını çizen Çitil, dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonların hayatı tehdit eder duruma geleceğine vurgu yaptı.
Türkiye’de antibiyotiklerin en çok kullanılan ilaçlar içerisinde hala birinci sırada yer aldığını açıklayan Çitil, yapılan araştırmaların bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Enfeksiyonlara karşı antibiyotiklerin sıklıkla kullanıldığını ancak bunların virüslere karşı hiçbir etkisinin olmadığını ifade eden Çitil şunları söyledi: “Enfeksiyon hastalıkları sık rastlanan hastalıkların başında gelmektedir. Bu hastalıklara bakteri, virus, parazit ve mantarlar neden olmaktadır. Bu hastalıkların tedavisinde mikropların üremesini durduran ya da onları öldüren antimikrobiyal ajanlar sıklıkla kullanılmaktadır. Bunlar içerisinde hepimizin bildiği gibi antibiyotikler, en sık kullanılanlarıdır. Ancak unutulmamalıdır ki antibiyotikler  esas olarak bakterilere karşı etkilidir. Özellikle en sık etken olarak karşılaşılan virüslere hiçbir etkisi yoktur.”
DİRENÇLİ BAKTERİLERİN OLUŞTURDUĞU ENFEKSİYONLAR HAYATI TEHDİT EDER DURUMA GELECEKTİR
Alınan antibiyotiklerin zamanla bakterileri öldüremeyeceğini ve bundan dolayı dirençli hale gelen bakterilerin hayatı tehdit eder duruma geleceğini aktaran Çitil şunlara dikkat çekti: “Antibiyotikler özellikle gereksiz yere yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişebilir. Antibiyotik direnci, bakterilerin antibiyotik varlığında çoğalabilmeleri ve canlılıklarını sürdürebilmeleri durumudur.  Antibiyotik kullanımı arttıkça doğal olarak bakterilerle antibiyotiklerin karşılaşmaları artacak ve bakteriler antibiyotikli ortamda yaşamaya uyum sağlayacaklardır. Başka bir deyişle antibiyotikler bakterileri öldüremeyecek ve dirençli bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonlar hayatı tehdit eder duruma gelecektir.”
Antibiyotik kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini kaydeden Çitil şunları belirtti: “Bugün dirençli bakterilerin  neden olduğu enfeksiyon hastalıkları  dünyada ve ülkemizde insanlığı tehdit eden, ciddi bir sorun haline gelmiştir. Diğer taraftan uzun süredir dirençli bakterilere etkili olabilecek  yeni antibiyotikler de  geliştirilememiştir. Eğer antibiyotik kullanımı kontrol altına alınamazsa kolaylıkla tedavi edilebilecek bir enfeksiyon hastalığı bile, direnç nedeniyle ölümcül olabilecek, insanlık antibiyotik öncesi çağa geri dönmek durumu ile karşı karşıya kalacaktır.”
ÜLKEMİZDE ANTİBİYOTİKLER, EN ÇOK KULLANILAN İLAÇLAR İÇERİSİNDE HALA BİRİNCİ SIRADA
Türkiye’de antibiyotiklerin en çok kullanılan ilaçlar arasında birinci sırada yer aldığını ve bunlarında önemli bir kısmının yanlış ve gereksiz yere alındığını anlatan Çitil şunları aktardı: “Ülkemizde antibiyotikler, en çok kullanılan ilaçlar içerisinde hala birinci sıradadır ve ne yazık ki yapılan araştırmalar bunların önemli bir kısmının gereksiz ya da yanlış kullanıldığını ortaya koymaktadır. Örneğin;  nezle, grip gibi antibiyotik tedavisine hiç gerek olmayan hastalıklarda bile ülkemizde yaygın olarak antibiyotik kullanıldığı tespit edilmiştir.
Bu konudaki  diğer bir sorun da; antibiyotiklerin kullanılması gerektiği durumlarda ilacın hekimlerin önerdiği doz, şekil ve sürede kullanılmamasıdır. Gereksiz yaygın kullanım ve uygulamada yapılan yanlışlar direncin oluşmasında en önemli etkenlerdir.  Buna karşın gereksiz antibiyotik kullanımından ve uygulamadaki yanlışlardan kaçınmak yoluyla direnç gelişmesinin önüne geçmek mümkündür. Bizim de ülkemizde direnç gelişimini önlemek ve oranlarını düşürmek için  antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığımızı ve duyarlılığımızı artırmamız gerekmektedir.”
İl Sağlık Müdürü İlker Çitil: “Bu amaçla 18 Kasım Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü duyarlılığımızın artırılmasında bir vesile olacaktır. Vatandaşlarımıza özellikle hatırlatmak istiyoruz ki; Antibiyotikler; Ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez, yaygın ve yanlış kullanıldığında hızla direnç gelişir. Direnç geliştiğinde antibiyotikler esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelir. Bu gün vesilesi ile değerli meslektaşlarıma gereksiz yere antibiyotik reçete etmemelerini bunun yanı sıra hasta olan vatandaşlarımıza da hekime danışmadan asla antibiyotik kullanmamaları tavsiyesi ile sağlıklı günler diliyorum.”diyerek sözlerini bitirdi.
Haber: Arzu SEVİNER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER