banner651

ANIZ YAKMAK TOPRAĞA ZARAR VERİYOR

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

ANIZ YAKMAK TOPRAĞA ZARAR VERİYOR

 Kahramanmaraş'ta İl Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından her yıl düzenli olarak yapılan anız yakılmasının önlenmesi ile ilgili eğitim ve denetimler devam ediyor. 

Kahramanmaraş Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, özellikle yaz aylarında yapılan anız yakmanın zararları ile ilgili ve müdürlüklerinin çalışmaları ile ilgi bir yazılı açıklama yayınladı. Alternatif tedbirlerin görevlilerce aktarıldığını söyleyen Emiralioğlu,  anız yakmanın büyük yangınlara sebep olacağını söyledi. Anız yakmayı engellemek için çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışma yürütüldüğünü ifade eden Emiralioğlu şunları kaydetti: "Kahramanmaraş'ta İlçeler ve Mahallelerimizde devam eden eğitim toplantıları ile İlimiz genelinde 2015 yılı hububat hasadı sonrası, toprağa ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak ilgililerin, görevlilerin ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin sağlanması amaçlanmaktadır. Anız yakılması hadisesi, toprak başta olmak üzere tüm fauna ve floramızı olumsuz yönde etkilemekte, trafiği tehdit etmekte, haberleşme ve enerji hatlarındaki direklerin yanmasına neden olmakta, orman, bağ, bahçe, tarlada biçilmemiş ürün ve ev yangınlarına sebeb olmaktadır. Sorunun çözümünde paydaş kurum ve kuruluşlar olan Belediye Başkanlıkları, Jandarma Komutanlıkları, Emniyet Müdürlükleri, Kaymakamlıklar, Orman Bölge Müdürlüğü, Müftülükler, Milli Eğitim Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Karayolları, Ziraat Odaları, Muhtarlıklar, Basın ve Sivil Toplum kuruluşları ile koordineli bir şekilde çalışmalarımız devam etmektedir.
"BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR"
"İlimizde özellikle hububat ve mısır hasadından sonra tarlada geriye kalan anızın, yanlış ve eksik bilgiden kaynaklı olarak yakılmasının önlenmesine yönelik olarak üreticilerimize, İl Müdürlüğümüzce bilgilendirme çalışmaları sürdürülmektedir. Bütün uğraşlara rağmen çiftçilerimiz tarafından anız yakılması halinde 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi hükümleri uygulanmakta olup, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallelerde işlenmesi durumunda bu ceza beş kat artırılmaktadır."
(HABER MERKEZİ)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER