15 TEMMUZ’DA DESTAN YAZILDI

15 TEMMUZ’DA DESTAN YAZILDI

15 TEMMUZ’DA DESTAN YAZILDI
 15 TEMMUZ’DA DESTAN YAZILDI

 

KMTSO Başkanı Serdar Zabun: “Türkiye; 15 Temmuz darbe girişimi gecesi, tarihe altın harflerle geçecek yeni bir destan yazmıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kalbine saplanmış bu hançer, çok şükür ki, bin yıldır bu topraklarda hüküm süren Türk Milleti’nin cansiperane savunması ile söküp atılmıştır” dedi.

 

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nın 39’uncu Meclis toplantısında konuşan Başkan Zabun, 15 Temmuz günü milletin iradesine vurulmak istenen darbe girişimi ve sonrasında Güneydoğu’da yapılan bombalı saldırıları sert bir dille kınadı.

15 Temmuz günü yaşanan darbe girişimi sırasında Başkomutanın yanında olduklarını belirten Zabun: “Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de; şerefli Türk ordusuna sızmış asker görünümlü FETÖ’cü hainlerin 15 Temmuz gecesi Türkiye’ye yaşatmaya çalıştıkları kabusun ilk dakikalarından itibaren bu darbe girişiminin karşısında ve Cumhurbaşkanımız, Hükümetimiz ve Meclisimizin yanında olduğumuzu basın bildirileri ile ilan ederek, Kahramanmaraş halkı, iş dünyamız ve siyasetçilerimiz ile birlikte milli iradeye sahip çıktık” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZİN HUZURUNU BOZMAYA ÇALIŞIYORLAR

Türkiye’nin içinde ve dışında huzur bozucu faaliyetler yapılmaya çalışıldığını belirten Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun şunları dile getirdi: “İçeride ve dışarıda birçok zorlu gündem başlıkları her dönem olduğu gibi bu dönemde de ülkemizi rahatsız etmeye devam etmekte, başta FETÖ ve PKK terörü olmak üzere hain yapılanmalar, maşa örgütler ülkemizin huzurunu bozmaktadır. Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımızın çağrısı ile milli iradeye, vatanımıza, şehidimize, egemenliğimize; Türkiye Cumhuriyeti’ne, demokratik kuruluşlarımıza, Gazi Meclisimize, halkımızın büyük desteği ile iş başında bulunan Cumhurbaşkanımıza ve Hükümetimize karşı yapılan saldırıya karşı 26 gün boyunca sürdürdüğümüz kutlu nöbete nokta koyarak, büyük Türkiye’nin yeniden yükselişi için yatırım, üretim, istihdam ve ihracata, ülkemizin ekonomik ve sosyal kalkınması için ‘yola devam’ dedik”


105 BİN TL YARDIM YAPILACAK

15 Temmuz Dayanışma kampanyasına destek olduklarını belirten Zabun şöyle konuştu: “FETÖ’cü hain darbe girişimi sırasında şehit olan vatandaşlarımızın aileleri ile yaralanarak gazi olanlara destek vermek amacıyla Başbakanlığımız tarafından başlatılan “15 Temmuz Dayanışma Kampanyası” ile ilgili olarak Oda olarak 105 bin TL ile destek verme kararını bugünkü Meclisimizde aldık. Ben bir kez daha buradan, demokrasi şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yakınlarına sabır ve başsağlığı temenni ediyorum. Halen yaralı bulunanlara acil şifa diliyorum. Başarısız darbe girişiminden sonra yeni senaryolar ile son günlerde Güneydoğu’da yaşanan saldırıları ayrıca lanetliyor, Van, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ ve son olarak Gaziantep’teki insanlık dışı saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Yaralılara acil şifa temenni ediyorum. Bunları yapanlar bilmelidir ki, terör asla ve asla amacına ulaşamayacaktır. Çünkü Türkiye, her zamankinden daha fazla kenetlenmiş, milli mücadeledeki aynı ruh, aynı inanç, aynı yürek bugün de ortaya konulmuş, Türk milletinin milli birlik, beraberlik ve dik duruşu bir kez daha dünyaya ilan edilmiştir. Bu olumsuzlukların sonu gelecek ve Türkiye arzu edilen huzur ve refah ortamına kavuşarak 2023 ve 2071 idealleri ile yükselişini gerçekleştirecektir.

Huzur ve refah ortamının tesis edilmesinde ise en önemli görevlerden biri yine Türk iş dünyasına düşmektedir. Bizlerin atacağı her yeni adım ülkemizi güçlü ekonomi ve ileri demokrasi ile ideallerine bir adım daha yaklaştıracaktır”

EKONOMİK DURUM

Zabun son olarak Kahramanmaraş ekonomisinin durumunu şu şekilde paylaştı: “Kahramanmaraş 10 yılda 5 milyar dolar reel sektör yatırımı ile Türkiye ekonomisinde çok önemli yere sahip şehirlerden birisidir.  Aynı dönemde sanayi üretimini 2 milyar dolardan 5 milyar dolara ulaştırmayı başarmıştır.  İhracatta 230 milyon dolardan 900 milyon dolara yaklaşan bir performansı bulunmakta ve 260 ihracatçı şirketi ile 115 ülkeye ihracat gerçekleştiren, küreselleşme yolunda hızla ilerleyen bir kent.

İstihdamı 2005 yılında 45 bin iken bugün 140 bine dayanmıştır. Bunun büyük çoğunluğu sanayi sektörlerinde yer almaktadır.  İstanbul Sanayi Odası ilk ve ikinci 500’de toplam 22 şirketi ile temsil edilen Kahramanmaraş tekstil, kağıt, çimento, metal mutfak eşyaları, termik ve hidroelektrik, dondurma, kuyumculuk ve bayan ayakkabısı alanlarında lider konuma yükselmiştir.  2016 yılında açılan şirket sayısında genel olarak gerileme söz konusu olmakla birlikte 569 yeni firma kaydı yapılmıştır. Burada geçen yıla oranla %11,2 kayıp mevcuttur.

Kapanan şirketlerde ise 117 sayısına ulaşılmış geçen yıla göre %35 gerileme kaydedilmiştir.

Bugün itibariyle Odamızın üye sayısı 8034’tür.  Yatırım teşviklerinde geçen yıl 356 milyon liralık başvuru olurken bu sene Temmuz sonu itibariyle 1,1 milyar liranın üzerinde başvuru gerçekleşmiş bulunmaktadır. Bu da oransal ifade ile %320’lik bir artışa işaret etmekte ve Kahramanmaraş ekonomisi ve gelecek için ümit vermektedir.

İhracatımız ilk 7 ayda geçen yılın aynı dönemine göre %7 artışla 491 milyon dolara, ithalatımız ise %28 artışla 690 milyon dolara ulaşmıştır.

Aylara göre baktığımızda ise hain darbe girişiminin Temmuz ayı ihracatımızı etkilediği açıkça görünmektedir.  İstihdam verileri Mayıs ayı itibariyle olumlu yönde sinyaller vermiş ve geçen yılın aynı ayına göre %2,1 artışla 138 bin 518 kişi olarak tespit edilmiştir. Türkiye ortalamasında ise %2,26 artış kaydedilmiştir.

Kahramanmaraş olarak bankalardaki mevduatlarımız da artmış görünmektedir. Geçen yılın aynı dönemine göre %14 gelişme sağlayan mevduatlar 2016’nın ilk 6 ayında 4,4 milyar liraya ulaşmıştır.  Kredilerde de %16,7 artışla 12,5 milyar liranın üzerine çıkmış bulunmaktadır.

Kredi mevduat oranımız ise Türkiye ortalamasının çok üzerinde olup, %286 olarak kaydedilmiştir.  Protestolu senetlerde Türkiye genelinde %22 artış yaşanırken Kahramanmaraş’ta yaklaşık %22 oranında gerileme görünmektedir.

Karşılıksız çeklerde geçen yıl 7675 çekle 206 milyon lira karşılıksız kalırken, 2016 Temmuz 3765 çeke karşın rakam 95 milyon lira olmuştur. 

BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN KANUN

Son husus olarak, iş dünyamızı yakından ilgilendiren 19 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ile vergi, sigorta, gümrük, belediye, karayolları, ticaret ve sanayi odaları gibi birçok kamu kurumlarına olan borçların yeniden yapılandırılması ve taksitlendirilmesi öngörülmektedir”

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2016, 01:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER