banner651

METAL MUTFAK EŞYALARI SEKTÖR ÇALIŞTAYI YAPILDI

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük, ülkelerin zenginleşmesinin ihracatta sürdürülebilir bir başarı yakalamasından geçtiğini söyledi

METAL MUTFAK EŞYALARI SEKTÖR ÇALIŞTAYI YAPILDI

Karaküçük, KMTSO ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından düzenlenen ''Metal Mutfak Eşyaları Sektör Çalıştayı''nda, metal mutfak eşya sektörünün istihdam, Ar-Ge, ihracat ve endüstriyel tasarım bakımından Kahramanmaraş'ın en önemli sektörlerinden biri olduğunu belirtti. 
Kentin tekstil ve metal mutfak sektöründe Türkiye'nin lideri konumuna ulaştığını ifade eden Karaküçük, ''Son 3 yılın ihracatına baktığımızda 2010'da 60,5 milyon dolar, 2011'de 76,4 milyon dolar ve 2012 yılının ilk 10 ayında ise 57,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirilen metal mutfak eşya sektörünün şehrimizin ihracatındaki payı yüzde 10,2'dir. İnşallah bu oran yapılan çalışmalarla daha da artacaktır'' dedi. 
Kahramanmaraş'ın her geçen gün gelişerek son 10 yılda 4 kat büyüme kaydettiğini aktaran Karaküçük, yıllık ortalama 70 milyon dolar ihracata sahip metal mutfak eşya ihracatını gelecek 10 yılda 7 kat artırarak, 500 milyon dolara ulaştırmayı amaçladıklarını belirtti. 
          

Karaküçük, dünya ekonomisinde yaşanan krizlerin ardından iş dünyasında rekabet gücü işbirliği modellerinin ortaya çıktığını vurguladı. 
KOBİ'lerin üretim ve ihracattaki etkinliğinin önemine değinen Karaküçük, şunları kaydetti: 
''Ülkelerin zenginleşmesi ihracatta sürdürülebilir bir başarı yakalamasından geçmektedir. Bunun yanında uluslararası şirketlerin sayısını ve niceliğini artırmak adına kümelenme temelli rekabet stratejilerinin ortaya konulması, bu kapsamda uygulanabilir, gerçekçi eylem planlarının geliştirerek, sektöre gerçek bir vizyon ve hedef kazandırılması da çok önemli hale gelmiştir.'' 
DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Onur Yıldız ise ajansın, kamu ve özel sektör kurumları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların verimli ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek amacıyla 3 yıldır faaliyetini sürdürdüğünü belirtti. 
Yıldız, DOĞAKA'nın 2010 yılından bu yana bütün imkanlarını seferber ederek bugüne kadar 50 milyon TL'lik kaynağı bölgedeki kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının hazırladığı projelere hibe yoluyla aktardığını kaydetti. 
Konuşmaların ardından, ''sektör destekleri'' ve ''sektöre genel bakış'' konularıyla ilgili sunum yapıldı. 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER