banner675

BU PAMUK RENKLİ VE ÇEVRECİ

Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde, 12 yıllık çalışma sonunda renkli ve çevreci pamuk çeşidi üretildi

BU PAMUK RENKLİ VE ÇEVRECİ

İstasyon Müdürü Nefi Kısakürek, Türkiye'nin stratejik bir ürünü olan pamuk üretiminde dünyada sekizinci, birim alanında elde edilen verim bakımından ise birinci sırada olduğunu söyledi. 
İstasyon olarak son yıllarda pamukta ıslah çalışmalarına ağırlık verdiklerini, verimli, sağlam ve doğal renkli pamuk ıslahı çalışmalarının da devam ettiğini belirten Kısakürek, ''12 yıl önce başladığımız çalışmayla 3 renkte, çevreci, lif kopma mukavemeti ve maddi getirisi yüksek pamuk çeşidi üretmeyi başardık. Özellikle son yıllarda doğal ürünlerin tercih edilmesi nedeniyle tekstil için doğal renkli pamuk elde ettik'' dedi. 
Kısarükek, yaptıkları çalışma sonucunda ekimini yaptıkları yeşil, kahve ve taba rengindeki pamukları hasat ettiklerini, elde ettikleri farklı renkteki pamuk çeşitlerini tescil ettirdikten sonra tohum üretimi yapacaklarını ve tohumları çiftçilerin kullanımına sunacaklarını aktardı. 
Kısakürek, dünyada doğal lifli pamuktan üretilen giysilerin tercih edilmeye başlamasıyla birlikte ekosisteme ve insan sağlığına duyarlı, renkli pamuk çeşidinin önemli hale geleceğini vurguladı. 
     
Projeyi yürüten ziraat mühendisi Serhan Candemir ise beyaz renkli pamuğa boya katkısıyla istenilen renkler verildiği için doğal renkteki pamuk çeşitlerinin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtti. 
Doğal renkteki pamukları yeniden tekstile kazandırmak için projeyi hazırladıklarını ve projenin umduklarından daha çabuk sonuç verdiğini ifade eden Candemir, ''Çalışmada melezleme yöntemini kullandık. 'Giza' ve 'Maraş 92' pamuk çeşitleriyle elimizdeki mevcut renkli hatlarımızı melezleyerek yeni melezler elde ettik'' diye konuştu. 
Candemir, renkli pamuğun piyasadaki beyaz pamuktan çok daha yüksek fiyata alıcı bulabileceğini kaydetti. 
Renkli pamuğun çiftçiye daha çok kazandıracağını, tekstilcileri de boya maliyetinden kurtaracağını vurgulayan Candemir, ''Beyaz pamuk tekstilcilere kilo başına yaklaşık 1,5 dolarlık bir boya masrafı getiriyor. Dolayısıyla doğal bir ürün olacağı için tekstilciler için daha kazançlı bir durum ortaya çıkacağını düşünüyorum. En önemlisi de çevreye boya atıkları karışmayacağı için ekolojik bir ürün olacak'' şeklinde konuştu. 
Candemir, tekstilcilerin üretilen pamuk çeşidiyle yakından ilgilendiğini, çevreci olması yönüyle de yurt dışında pazar arayışına şimdiden başlandığını sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685