banner651

BİBERDEN EKMEĞİNİ KAZANANLAR

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesine çevre illerden gelen mevsimlik tarım işçileri, eylül-ekim aylarında topladıkları biberleri ayıklayarak geçimlerini sağlıyor

BİBERDEN EKMEĞİNİ KAZANANLAR

Hasadına eylül ayı sonunda başlanan ''Maraş biberi'', tarladan toplanarak temizleniyor, sapı ve çekirdeğinden ayrılan biberler kurutmaya hazır hale getiriliyor ve işlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor. 
Bu işlemi başta Şanlıurfa ve Gaziantep olmak üzere çevre illerden Türkoğlu ilçesine gelen mevsimlik tarım işçileri yapıyor. 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hayri Uyduran, mevsimlik tarım işçilerinin her yıl eylül ayında bölgeye gelmeye başladığını belirtti. 
Ortalama bin tarım işçisinin biber temizlemek için ilçeye geldiğini ifade eden Uyduran, ''Maraş biberi''nin bölge için önemli bir ürün olduğunu vurguladı. 
Bölgeye özgü ürünün ilçede yaklaşık 500 dekar alanda yetiştirildiğini dile getiren Hayri Uyduran, ''Bu yıl bin ton biber üretimi bekliyoruz. Şu anda hasat devam ediyor. Tarladan toplanan biber mevsimlik tarım işçileri tarafından temizlendikten sonra işlenmek üzere fabrikalara gönderiliyor'' dedi. 
Ailesiyle Türkoğlu ilçesinde mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan Nimet Yılmaz de her yıl bu dönemde biber temizleme işinde çalıştıklarını ifade etti. Yaklaşık 4 ay boyunca bölgede kaldıklarını dile getiren Yılmaz, evlerinin geçimlerini biber temizleyerek sağlamaya çalıştıklarını söyledi. 
Veysel Çolak da her işin kendisine göre zorluğunun olduğunu vurgulayarak, ''Ailemizin geçimi için buradayız, her yıl geliyoruz, eğitim dönemi geldiği için bazı arkadaşlarımız çocuklarını memlekete gönderdi, bir kısmı ise Türkoğlu Kaymakamlığı'nın tahsis ettiği servis araçlarıyla yakındaki okula gidiyor'' diye konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER