banner675

Arpasatan, “İhtisas OSB’ler Kahramanmaraş’ı Devleştirir”

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Arpasatan, tekstil, metal mutfak eşyaları ve gıda sektöründe ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurulmasının kenti devleştireceğini belirtti.

Arpasatan, “İhtisas OSB’ler Kahramanmaraş’ı Devleştirir”

Kahramanmaraş Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) Başkanı Ali Arpasatan, tekstil, metal mutfak eşyaları ve gıda sektöründe ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurulmasının kenti devleştireceğini belirtti.

Arpasatan, Tekstil İhtisas OSB’nin kurulduğunu ancak henüz yatırım aşamasına geçilmediğini, bir an önce bürokratik engellerin aşılmasının kentin yararına olacağını ifade etti.

Arpasatan, Türkiye ekonomisinin önemli kilometre taşlarından biri olan Kahramanmaraş'ın tekstilde Türkiye’nin 4’üncü büyük şehri olduğunu, Türk iplik sektörünün yüzde 35'ini elinde bulundurduğunu bu nedenle kurulan Tekstil İhtisas OSB’nin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kahramanmaraş merkezde halen iki adet karma OSB’nin faaliyette olduğunu, Tekstil İhtisas OSB’nin de geç olsa doğru yere kurulduğunu ifade eden Arpasatan, “Fakat bürokratik engeller yüzünden bir türlü yatırım aşamasına geçilmemiştir. Diğer iki sektörümüz içinde ihtisas OSB’leri kurmamız gerekmektedir.” dedi.

Sanayicilerin en büyük probleminin yatırım olduğuna dikkati çeken KASİAD Başkanı Arpasatan, şunları kaydetti:

“Fiziki imkan yetersizliği verimsizliğin önemli sebeplerinden biridir. Verimsizlik; KOBİ’lerimizin yavaş büyümesine ya da yok olup gitmesine yol açmaktadır. Bir KOBİ’nin büyüyebilmesi için yeterli kapalı alana ve üretim araç ve gereçlerine ihtiyacı vardır. Birçok işletme uygun şartlarda arsa ve bina bulamadığı için mevcut yerlerine sıkışıp kalmış durumdadır.”

Aynı sektör grubunda ve söz konusu sektör grubunun alt sektörlerinde faaliyet gösteren tesislerin yer aldığı ihtisas OSB’lerin önemini hatırlatan Arpasatan, şöyle devam etti:

“Kahramanmaraş’ta da ekonominin can damarını birçok şehirde olduğu gibi KOBİ’lerimiz oluşturmaktadır. OSB’ler de küçük işletmelere büyümeleri için fırsat sunmaktadır. Çünkü büyük işletmelerle ortak altyapı kullanma imkanına kavuşmaktadırlar. İhtisas OSB’ler kurup, farklı büyüklüklerde ihtiyaca uygun binalar yapıp bunları teminata alarak özellikle KOBİ’lerimize uzun vadeli kredi ile üretim yeri kazandırıp onları mülk sahibi yapmalıyız. Bunun bürokratik alt yapısı toplu konutlardan örnek alınarak ülkemiz de oluşturulabilir. Bunu yaptığımızda sanayi üretimini özendirir, çarpık sanayileşmeyi önler ve küçük ve büyük aynı iş kolundaki yatırımların ortak altyapı hizmetlerinden yararlanmasını sağlarız.”

 

Kahramanmaraş’ın teşvik yasasında 5. bölgede yer aldığını belirten Arpasatan, “Eğer OSB’ ye yatırım yapılırsa 6. Bölgeye verilen teşviklerin bir kısmından yararlanabiliyoruz. Bu bile yatırımlarda organize olmamız için yeter sebeptir.” şeklinde konuştu.

Genel olarak OSB’lere yapılan yatırımlara verilen imtiyazlardan tek tek bahsetmeye gerek olmadığını artık bunu herkesin bildiğini düşündüğünü ifade eden Arpasatan, “İhtisas OSB’lerden sonraki aşama, Üst İhtisas OSB’lerdir. Dondurmacılarımız bunu çoktan hak etmiş durumdadır. Kahramanmaraş’ta Dondurma üretimini gıdadan ayırıp pozitif ayrımcılık yaparak bir üst ihtisas OSB’de (Dondurma OSB)  kümelendirmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

 

Arpasatan, Kahramanmaraş da dahil bugün Türkiye’nin bir numaralı sorununun işsizlik olduğunu belirterek, işsizlik yüzünden gençler yuva kuramazken ısrarla konuta yüklenildiğini savunarak, bu konudaki görüşlerini şöyle sürdürdü:

“Bu zihniyetin değişmesi gerekmektedir. Gençler ekonomik bağımsızlığını ilan etmeden yuva kurmak istemiyorlar. Biz ise evlenme yaşı neden arttı? neden gençlerimiz evlenmiyor?  Diye tartışıp duruyoruz. Önce onlara mesleki disiplini kazandırmalı, çalışmaları için de fiziki alanlar oluşturmalıyız ki gençler yuva kurmayı arzu etsinler ve konuta ihtiyaç duysunlar.”

Güncelleme Tarihi: 26 Haziran 2020, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner685