banner651

“DONDURMA DİYARI KAHRAMANMARAŞ COĞRAFYASI” İSİMLİ KİTAP ÇIKTI

Eğitimci Yazar Ahmet Diker'in "Dondurma Diyarı Kahramanmaraş Coğrafyası" isimli kitabı okuyucuları ile buluştu.

“DONDURMA DİYARI KAHRAMANMARAŞ COĞRAFYASI” İSİMLİ KİTAP ÇIKTI
Eğitimci Yazar Ahmet Diker kitabın çıkış nedenini ise "SEBEP" başlığı altında şu şekilde dile getirmiş. 
Her Kahramanmaraşlı gibi benim de istediğim; doğup büyüdüğüm, suyunu içtiğim, havasını teneffüs ettiğim Kahramanmaraş'ın gelişmiş bir şehir olmasıdır. Bu istek çocukluk yıllarımda başladı. Geri kalmışlığın acısını o yıllarda hep tatmışımdır. Çare neydi? Her Kahramanmaraşlı kendine
Düşeni yapacaktı elbette. Ben de bu fırsatı kolladım, fakülte üçüncü sınıftaydım, bana coğrafya zevkini veren saygıdeğer hocam Prof.Dr.Yusuf Dönmez mezuniyet tezlerimizi dağıtıyordu. Bütün öğrenciler kendi memleketleri ile ilgili tezler alıyorlardı. Fırsat bu deyip, ben de Kahramanmaraş'ın iklim etüdünü almak istediğimde, hocam, kaynak bulamayacağımı, bu yörede yeterli araştırma yapılmadığını ve meteoroloji istasyonu bulunmadığını belirterek, büyük güçlüklerle karşılaşacağımı söyledi. Fakat fırsat bir düşmüştü tam düşmüştü, neye mal olursa olsun bu işi yapacaktım. Tezim, "Kahramanmaraş İklim Etüdü"idi. Memleketime gelerek çalışmalarıma başladım. Bütün olumsuzluklar daha beni Türkoğlu'nda karşıladı. Bir çok ilçemizde meteoroloji istasyonu bulunmuyordu, olanlar da yetersizdi.
Bu konuda faydalanabileceğim eser hemen hiç yoktu. Verilen ödevi yapamayan öğrenci mahcubiyetiyle hocama giderek, tezimi "Kahramanmaraş -Antakya Oluğu İklim Etüdü" şeklinde değiştirmek mecburiyetinde kaldım. İşte bu kitabın temelleri ı968'in burukluğu ile atıldı ve ı984'te canlılık kazandı.
Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi, birçok konuda liderlik yapan ve Türkiye 'ye hayatiyet kazandıran Kahramanmaraş, gelişmişlikte niçin önder olamıyordu? Galiba bu özellik biraz önce belirttiğimiz liderlik vasfının olumsuz yan etkisi olan "birbiri ile çekişmek" ten kaynaklanmaktadır. işte bu sebepledir ki diğer illerde bulunan Kahramanmaraşlılar sımsıkı kenetlenmiştir. İdarecidir ve liderdir.
Çocukluk yıllarımdan beri amacım Kahramanmaraş'a hizmet etmekti. Zengin değildim; okul, cami, çeşme yaptıramazdım. Siyasi ağırlığım yoktu; Devletin imkanlarını şehrime aktaramazdım. Karınca kararınca bu kitabı yazmakla, memleketime hizmet edeceğim ve gelecek nesillere örnek olacağım kanaatindeyim. Bu kitap ilk çalışmam olduğu için hata ve eksiklerimin olması doğaldır. Şimdiden affınıza sığınıyorum. Siz okuyucularımın olumlu desteği, beni yeni çalışmalara yöneltecektir. Kahramanmaraş'a hizmet edebildimse kendimi mutlu hissedeceğim. Bu cümleden güç alarak sayın işadamlarımıza, siyasilerimize ve tüm Kahramanmaraşlılara sesleniyorum:
Kahramanmaraş ölülerimizin gömüldüğü topraktan ziyade, isimlerinizi yaşatan sanayi kuruluşlarının, okul, çeşme ve minarelerin yükseldiği bir vatan parçası olsun.
Bu vesile ile kitabın hazırlanmasında bana yardımcı olan kurum, kuruluş ve şahıslara, edebi diktesini yaptığımız edebiyat öğretmeni arkadaşım Ali Yurtgezen'e, yardımlarını esirgemeyen Şeref Akben'e ve kitabın kapak tasarımını yapan Ramazan Yılmaz'a, kitabın basıma hazırlanmasında ve daktilo işlerinde emeğini esirgemeyen kardeşim Hacı Mehmet DİKER'e, çalışmalarım esnasında büyük yardımları dokunan ve zaman zaman ümitsizliğe düştüğüm günlerde sözleri ile moral veren, destek olan kıymetli eşim Hülya Diker'e teşekkürü borç bilirim.
Ahmet DİKER
Kahramanmaraş -1986
Kitabın  Kapak Resmini Ramazan Yılmaz çekerken, Kapak tasarımını Sibel Deniz, Sayfa Düzeni ise  Halil Yıldız'a ait. Kitap Şahinkaya Matbaacılık Ltd. Şti  basılmış.
AHMET DİKEN KİMDİR
16 Mart 1945'te Kahramanmaraş'ta doğdu. İlk, Orta ve Lise tahsilini Kahramanmaraş'ta tamamladı. Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nden 1971 yılında iyi derece ile mezun oldu.  Aynı yıl Coğrafya Öğretmeni olarak  Bitlis/Ahlat Selçuklu Lisesi'ne atandı.  Aynı Okulda Lise Müdürlüğü, Kahramanmaraş Lisesi'nde idarecilik ve öğretmenlik, Kahramanmaraş Milli Eğitim Şube Müdürlüğü, Halk Eğitim Başkanlığı görevlerinde bulundu. 1991 yılında İstanbul Maltepe  Orhangazi  Lisesi'nde göreve başladı. 1997 yılında aynı liseden emekli oldu.  Daha sonra Özel dershanelerde 7 yıl üniversite hazırlık kursları verdi. Çeşitli dergilerde coğrafya yazı ve makaleleri yayınlandı. 1986 yılında hazırladığı bu kitabı o dönem maddi imkansızlıklar nedeni ile basılamadı. 2012'de yeniden güncelleme ve düzenleme yapılarak 2013'te yayınlandı.

Kitabı temin etmek isteyen okuyucularımızın  0 532 75 10 84  nolu telefonu arayarak gerekli bilgiyi alabilirler.
HABER MERKEZİ

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER